Okuma Listesi, Neil deGrasse Tyson, Bilim

Yeryüzündeki Her Zeki İnsanın Okuması Gereken Kitaplar

17.08.2021
Yeryüzündeki Her Zeki İnsanın Okuması Gereken Kitaplar

Amerikalı astrofizikçi, kozmolog, yazar ve birlikte harika vakit geçirebileceğiniz her halinden belli bir insan olan Neil deGrasse Tyson, Reddit’in “Ask Me Anything” (Bana İstediğini Sor) köşesinde, “Yeryüzündeki her zeki insanın okuması gereken kitaplar hangileri?” sorusuna aşağıdaki yanıtı veriyor:

1. İncil; ne düşüneceğinin, neye inanacağının başkaları tarafından dayatılmasının, bunlara kendi kendine karar vermekten daha kolay olduğunu öğrenmek için.

2. The System of the World (Dünyanın Düzeni), Isaac Newton; evrenin anlaşılabilecek bir yer olduğunu öğrenmek için.

3. Türlerin Kökeni, Charles Darwin (çev. Öner Ünalan); dünyadaki geri kalan tüm canlılarla bağımızı öğrenmek için.

4. Gulliver’in Seyahatleri, Jonathan Swift (çev. Can Ömer Kalaycı); başka hicivli derslerin yanı sıra insanların çoğunlukla yahoo olduğunu da öğrenmek için.

5. Akıl Çağı, Thomas Paine (çev. Ali İhsan Dalgıç); dünyada özgürlüğün temel kaynağının mantıklı düşünce gücü olduğunu öğrenmek için.

6. Ulusların Zenginliği 1-2, Adam Smith (çev. Metin Saltoğlu); kapitalizmin açgözlülük ekonomisi, kendi kendinin doğal afeti olduğunu öğrenmek için.

7. Savaş Sanatı, Sun Tzu (çev. Giray Fidan-Pulat Otkan); insanları öldürmenin bir sanata dönüştürülebileceğini öğrenmek için.

8. Prens, Machiavelli (çev. Kemal Atakay); güçte olmayanların iktidara gelmek, iktidardakilerin de gücü korumak adına yapmayacağı şey olmadığını öğrenmek için.

Bazıları tahmin edilebilecek türde bazılarıysa şaşırtıcı olan bu kitapların “hepsini okursanız Batı tarihine yön veren neredeyse her şeyi derinlemesine anlayacaksınız,” diyor Tyson.

 

Kaynak: Brain Pickings.

 

Diğer Blog Yazıları

Tümünü gör