Uyarlamalar, David Lynch, Robert Walser, Sinema

David Lynch, Walser’in Haydut’unu Beyazperdeye Uyarlıyor

17.08.2021
David Lynch, Walser’in Haydut’unu Beyazperdeye Uyarlıyor

Rüyaları (ya da kâbusları) beyazperdeye aktarmakta üstüne kimseyi tanımadığımız şahane yönetmen David Lynch, Robert Walser’in Haydut’unu sinemaya uyarlamaya hazırlanıyor. Çekimlerinin 2018 baharında başlaması planlanan filmi izleyebilene kadar yeni Twin Peaks’le yetinmek zorundayız.

Belirli bir konu birliğinden yoksun, çağrışıma dayalı anlatım tarzı nedeniyle bugüne kadar sinemaya uyarlanamaz gözüyle bakılan Haydut, Walser’in kısa ama kapsamı en geniş metinlerinden biri. Walser’in eserleri arasında merkezî bir yer işgal eden bu kısa roman, bugün modern edebiyatın önemli kilometre taşlarından biri olarak değerlendiriliyor.

Romana adını veren Haydut bir bohem, bir aylak, beş parasız bir yazardır. Burjuva toplum düzenine uyum sağlayamadığından dışlanmıştır. Davranışları alay konusudur. Mutluluğu arar. Güvenilmez, işe yaramaz ve avare kahramanların tam da Germen edebiyatında bazı büyük örnekleri olduğunu söyler Walter Benjamin. Nitekim Haydut da bunlardan biridir. Walser’in bütün kahramanları gibi, o da “gecenin içinden gelir, gecenin zifirî karanlık olduğu yerden”. (Bkz. Tanner Kardeşler.)

Robert Walser, Haydut’u minyatür bir elyazısıyla kâğıt parçaları üzerine yazmıştı. Sonradan mikrogram adı verilen bu yazı, yazar öldükten sonra deşifre edildi ve Haydut ancak bundan sonra yayımlanabildi.

“Kitabı daha güzeldi,” demeye meraklılar için, film gelene kadar kitaba göz atmalarını öneririz. Filmin Mayıs 2019’da vizyona girmesi planlanıyor.

 
 

 


Diğer Blog Yazıları

Tümünü gör