Uyarlamalar, Roald Dahl, Öptüm Seni

Dahl’ın Tekinsiz Dünyasına Hoş Geldiniz

17.08.2021
Dahl’ın Tekinsiz Dünyasına Hoş Geldiniz

Kurt Vonnegut’un Maymun Evine Hoş Geldiniz kitabındaki öykülerin kısa kısa kesitler halinde televizyona uyarlandığını görünce çok heyecanlanmıştık. Şimdi benzer bir güzellikle, Roald Dahl’ın sıradışı öykülerinin dizisiyle karşı karşıyayız.

Çocuk edebiyatıyla tanınan Dahl’ın yetişkinler için de çok özel eserler kaleme aldığından daha önce bahsetmiştik. Dahl özellikle öyküleriyle ön plana çıkıyor. İnsan doğasının karanlığını, var olduğunu kabul etmek istemediğimiz yönlerimizi ortaya koyan bu öyküler Tales of the Unexpected (Beklenmedik Öyküler) adıyla televizyona uyarlanmış.

1979’dan 1988’e, tam dokuz sezon boyunca oynayan dizinin her bölümünde açılışı Dahl’ın kendisi yapıyor. Şöminenin başında kahverengi berjer koltuğunda, önündeki yeşil tablada kâğıt kalemiyle oturan Dahl, örneğin Öptüm Seni’nin ilk öyküsü, “Pansiyoncu Kadın”ı şöyle tanıtıyor:

 

Ben şahsen bu hikâyeyi komik buluyorum. Ama espri anlayışınız benimkiyle aynı değilse korkarım yaşananlar sizi biraz rahatsız edebilir. Bu arada, olayların abartı olduğunu düşünürseniz durup kendinize gerçekte böyle bir şey yaşanabilir mi, diye bir sorun. Yanıt evettir. Elbette yaşanabilir. Sizin başınıza bile gelebilir.

 

Aşağıda, “Pansiyoncu Kadın” da dahil olmak üzere Öptüm Seni’de yer alan diğer öykülerin bir kısmının uyarlamalarını görebilirsiniz. Diğer bölümler ise burada.

 
Roald Dahl
Öptüm Seni

 


Roald Dahl Eserleri


Diğer Blog Yazıları

Tümünü gör