Film Listeleri, Martin Scorsese, Leopar, Lampedusa, Luchino Visconti

Scorsese’ye Göre Sinema Tarihinin En İyi 12 Filmi

17.08.2021
Scorsese’ye Göre Sinema Tarihinin En İyi 12 Filmi

Yaşayan en önemli yönetmenlerden biri olan Martin Scorsese, 2012 yılında Sight and Sound dergisi için hazırladığı listede en sevdiği on iki filmi sıralamıştı. Raging Bull, Goodfellas ve Taxi Driver gibi filmleriyle diğer yönetmenlerin de “en iyiler” listelerine giren ünlü yönetmene göre sinema tarihinin en iyi filmleri şöyle:

 

 

 

Scorsese’nin listesinde göze çarpan filmlerden biri de Leopar. Leopar, Giuseppe Tomasi Di Lampedusa’nın aynı adı taşıyan kitabının Luchino Visconti imzalı sinema uyarlaması – hem kitabı hem filmi bir başyapıt sayılan ender örneklerden. Soylu bir ailenin reisi, Prens Fabrizio Salina üzerinden Sicilya’da Bourbon Krallığı’nın çöküş yıllarını anlatan Leopar, zaman içinde yaşanan toplumsal değişimin kaçınılmazlığının ve her neslin bir sonraki nesil için yol açma zorunluğunun hikâyesi. Bu açıdan, kulağa klişe gelse de kostümler, saraylar, balolarla sinema uyarlaması da hakikaten görsel bir şölen sunuyor.

 

Listede dikkat çeken bir başka nokta da Kurosawa filmlerinin yokluğu denebilir. Oysa Scorsese büyük yönetmenin sürreal bir kısa filminde Vincent Van Gogh’u oynamıştı.

 

Kaynak: Open Culture.

 

 
 
 
Leopar
Lampedusa
 

 


Diğer Blog Yazıları

Tümünü gör