Chimamanda Ngozi Adichie, Bir Kitap, Bir New York, Amerikana

"Bir Kitap, Bir New York"un İlk Kitabı Amerikana

17.08.2021

BuzzFeed, New York Valiliği Medya ve Eğlence Departmanı ile departman müdürü Julie Menin ortaklığında başlatılan One Book, One New York’un (Bir Kitap, Bir New  York) ilk kitabı için Chimamanda Ngozi Adichie’nin romanı Amerikana seçildi.

New York’luların ünlüler tarafından belirlenen beş kitap arasından yaptığı oylamayla seçilen Amerikana’nın tüm şehirde aynı anda okunması hedefleniyor.

İki çocukluk aşkı, Ifemelu ve Obinze’nin hikâyesini anlatan Amerikana, ırk ve ırkçılık üzerine aslında son derece basit ama tam da basit olduğu için örtbas edilebilen meseleleri gözler önüne seriyor. Sosyal sınıf ve ten rengine dayalı kabileciliğin günümüzdeki varlığını irdeleyen ve Afrikalı kimliğinin Afrika, Avrupa ile Amerika’daki farklı algılarını sorgulayan Amerikana, sözünü sakınmayan, cesur bir roman.

“[Kitabımın] kazanmasına çok sevindim, özellikle de New York Amerika’nın kültürel kalbi olduğu ve romanım hayranlık duyduğum yazarların başka çok iyi kitaplarıyla aynı listede olduğu için,” diyen Adichie’nin “We Should All Be Feminists” (Hepimiz Feminist Olmalıyız) başlıklı TED konuşmasından bir kesite Beyoncé’nin “****Lemonade” parçasında yer verilmiş, başlığın kendisi Dior markasının Bahar 2017 koleksiyonunda tişörtlerin üstünü süslemişti.

Amerikana, Brad Pitt’in şirketi Plan B ve Oscar’lı oyuncu Lupita Nyong’o’nun yapımcılığında beyazperdeye aktarılacak. Nyong’o’nun başrolde yer alacağı filmde ayrıca Altın Küre’ye aday olan David Oyelowo’nun oynaması bekleniyor.

 

New York Valiliği proje kapsamında ilerleyen aylarda tüm şehir boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Haziran ayında ise Adichie’nin de katılımıyla büyük bir One Book, One New York etkinliği yapılacak.

 

Kaynak: BuzzFeed.

 
Chimamanda Ngozi Adichie
Amerikana
 

 


Ürün Detay


Diğer Blog Yazıları

Tümünü gör