Televiyon, Uyarlamalar, Kurt Vonnegut, Maymun Evine Hoş Geldiniz

Vonnegut’un Evine Hoş Geldiniz

17.08.2021
Vonnegut’un Evine Hoş Geldiniz

Maymun Evine Hoş Geldiniz, Kurt Vonnegut’un ilk öykü kitaplarından. İnsanların becerilerinin köreltilerek “eşitlenmesi”, âşık olan bir bilgisayar, gerçek insanlarla ölümüne oynanan bir satranç oyunu, ölümsüzlük ilacı... Kitaba adını veren de dahil olmak üzere bu 25 öykünün bir kısmı Vonnegut’ta görmeye alışık olduğumuz, karanlık ve absürd gelecek öngörüleri. Ama bir kısmı da neredeyse Cheever gibi bir yazardan beklenecek sade banliyö anlatıları, küçük insanlık hikâyeleri. 

Vonnegut kalemini geniş bir yelpazede gezdirerek her öyküde bambaşka bir dünya yaratıyor. Bu dünyalardan yedisinin, 1991 tarihli Monkey House (Maymun Evi) programında televizyona aktarıldığını görmek bizim için hoş bir sürpriz oldu:

 

“Merhaba, ben Kurt Vonnegut,” diyor yazar programın açılışında yer alan bu kesitte. “Babam mimardı ve bana öyle geliyor ki, ben de buna benzeyen bir yapı tasarladım. Ama ben mimarların yapmadığı bir şey yaptım: Bu kapıların ardında bir dünya kurdum.

Maymun evine hoş geldiniz.”

Söz konusu yedi hikâye, “Komşu Ev”, “Öfiyo Sorunu”, “Şahın Tüm Atları”, “EPICAC”, “Muhteşem Malikâneler”, “Foster Portföyü” ve yazarın kısa oyunu, Fortitude (Dayanıklılık). Konu değilse de format itibarıyla Alfred Hitchcock Sunar’ı andıran ve tanıdık simalarla karşılaşabileceğiniz bölümleri öykü adlarındaki bağlantılardan seyredebilirsiniz.

Vonnegut çevirmeni Handan Balkara’ya, bu videolara dikkatimizi çektiği için teşekkür ederiz.

 
Televizyon
Uyarlamalar
Kurt Vonnegut
Maymun Evine Hoş Geldiniz

Diğer Blog Yazıları

Tümünü gör